Getin Bank kolejnym dostawcą tożsamości w mojeID

08.12.2020

Klienci Getin Banku mogą już skorzystać z usługi mojeID zarządzanej przez KIR, która daje możliwość zdalnego potwierdzania tożsamości klientów.

Getin Bank jest kolejnym bankiem, który dołączył do grona dostawców tożsamości w ramach mojeID.Dotychczas do mojeID przystąpiły PKO Bank Polski S.A., Bank Pekao S.A., ING Bank Śląski S.A., mBank S.A. oraz banki spółdzielcze zrzeszone i współpracujące z Bankiem BPS i SGB-Bankiem.

– Jesteśmy bardzo zadowoleni, że udało nam się wprowadzić kolejną usługę umożliwiającą naszym Klientom zdalne potwierdzanie tożsamości, które jest niezbędne dla sprawnego funkcjonowania w dynamicznie rozwijającym się świecie cyfrowym. To szczególnie istotne w obecnej sytuacji, kiedy wszyscy staramy się minimalizować kontakty i zachowywać dystans społeczny. Wdrażanie nowych technologii i udostępnianie naszym Klientom nowoczesnych usług to część naszej strategii. mojeID to wygodne i komfortowe, ale przede wszystkim bezpieczne rozwiązanie. Jesteśmy przekonani, że nasi Klienci będą z niego chętnie i często korzystać –mówi Wojciech Tomasik, Członek Zarządu Getin Noble Bank S.A.

- Jako firma technologiczna, tworzymy i dostarczamy innowacyjne rozwiązania służące rozwojowi cyfrowej gospodarki, co jest naszym celem biznesowym. Digitalizacja procesów, zarówno w obszarze komercyjnym, jak i publicznym wymaga stosowania zdalnej identyfikacji, podpisu elektronicznego oraz wszelkiego rodzaju narzędzi służących elektronicznemu obiegowi dokumentów. Z satysfakcją obserwujemy tak intensywny rozwój usługi mojeID, która jest już dostępna dla klientów firm z wielu różnych sektorów gospodarki, mówi Wojciech Pantkowski, Wiceprezes Zarządu KIR.

Klienci Banku mogą korzystać z mojeID w ramach usług online oferowanych przez komercyjnych dostawców, którzy są już uczestnikami mojeID. W kolejnym etapie Bank planuje udostępnienie usługi również dla sektora administracji publicznej. W tym zakresie prowadzane są prace nad przygotowaniem do integracji z Węzłem Krajowym (Login.gov.pl) oraz Profilem Zaufanym, co pozwoli klientom Banku na wykorzystywanie mojeID również do uwierzytelnienia się w ramach spraw załatwianych w urzędach i systemach administracji publicznej.